Tips fra fotografen

 

01 - Husk at det er deres bryllup og at dere kan gjøre akkurat som dere vil! Glem "regler" og forventninger og planlegg deres drømmebryllup!

02 - Snakk sammen og avklar hva som er viktigst for dere. Prioriter det og kutt budsjettet på det mindre viktige.

03 - Gjør research og velg fotograf med omhu. Selv om en fotograf kan føles som en stor utgiftspost er det viktig å huske på at når dagen er omme er det minnene dere sitter igjen med. Ikke undervurder betydningen av det og gleden dere vil ha av bildene i etterkant! Husk at en fotograf som er god på landskapsbilder ikke nødvendigvis er god på å dokumentere bryllup og alt som hører med. Det er en helt egen sjanger. Ingen tar like bilder, så velg noen som dere liker stilen til og stoler på at vil gjøre en god jobb.

04 - Møt fotografen i forkant for å bli bedre kjent og planlegge (eventuelt Skype hvis avstanden er stor). Spør om alt dere lurer på og ta i mot nyttige tips. En bryllupsfotograf har vært i mange bryllup og har mye kunnskap om hva som skal til for å få dagen til å bli så bra som mulig. Et planleggingsmøte kan også kombineres med en kjærestefotografering! På den måten kan man få en uhøytidelig generalprøve, dere blir vant med å stå foran kamera og bildene kan brukes til blant annet "save the date"-kort, invitasjoner, bilde i avis, vielsesprogram og sosiale medier. De kan også brukes til å pynte rundt om i festlokalet!

05 - Gjennom bryllupsdagen, husk at dere ikke trenger å se i kamera hele tiden. "Ignorer" fotografen gjennom dagen og la han eller henne fange de naturlige øyeblikkene når de inntreffer. Det blir det best bilder av!

06 - Skal fotografen være tilstede under forberedelsene? Bra! Hvis mulig, velg gjerne et sted som slipper inn godt med naturlig lys og rydd bort mest mulig rot. Brud og forlover kan gjerne ha på seg matchende morgenkåper/kimonoer eller lignende. Det gjør seg godt på bildene. Pakk ellers klart det dere ønsker å ha detaljbilder av - som for eksempel smykker, sko og parfyme.

07 - Jeg vil på det sterkeste anbefale å ha en "unplugged" vielse hvor gjestene legger fra seg mobiler og kameraer, og jeg har mange argumenter for hvorfor. Les mer under spørsmål.

08 - Bruk god tid på å gå opp og ned midtgangen. Mange har en tendens til å haste om man ikke er bevisst. Senk skuldrene og gå sakte mens dere ser på hverandre og alle dere er glad i. Smil og vær stolte. Dette er et øyeblikk dere vil huske. I tillegg sikrer det fotografen de beste motivene!

09 - Planlegg for å skape ekstra god stemning når dere skal stå på kirketrappen eller går ned langs midtgangen. Det er ofte slik at om man ikke planlegger noe, så vil det heller ikke skje så mye når man står der. Hva med roseblader, konfetti eller såpebobler/såpeboblemaskin? Det garanterer latter, smil og herlige motiver!

10 - Bryllupsdagen er lang og det er fort gjort at man ikke får i seg så mye mat. Et godt tips er å sørge for å holde blodsukkeret stabilt gjennom dagen og huske å drikke nok vann. Spør for eksempel om forloverne kan ordne litt mat, snacks og drikke. Å få opp blodsukkeret før portrettene skal tas er veldig lurt!

11 - Sett av nok tid til portrettene, og planlegg gjerne vielsestidspunktet med tanke på det. Det er ikke da man vil ha dårlig tid. Ta høyde for tiden det tar å reise, selve fotograferingen og reisen videre til festen. Jo lenger tid man har til portrettene, jo større utvalg og variasjon vil det bli i bildene. Hvor lang tid dere bør sette av avhenger også av hvor store deler av dagen fotografen skal være med. Ha færrest mulig tilstede, aller helst bare dere to og fotografen(e). Jo færre, jo mer vil dere slappe av slik at man kan skape de aller beste bildene!

12 - Beregn gjerne middag til fotografen hvis han eller hun skal være med utover festen og kvelden. Bryllupsfotografering er intensivt og hardt arbeid hvor man gjerne er på beina i 10-12-14 timer i strekk, og et varmt måltid settes stor pris på!

13 - Hvis fotografen er med utover kvelden, benytt muligheten til å ta flere bilder i kveldsola og/eller solnedgangen. Det vil dere ikke angre på! Det behøver ikke å ta lang tid. Et kvarters tid kan være nok.

14 - Forsøk å delegere bort så mye ansvar og oppgaver som mulig. Man kan planlegge så mye man vil, men når dagen kommer må dere prøve å senke skuldrene og nyte - det går så fort! La det gå som det går  - det blir fantastisk uansett! Husk at gjestene ikke vet hva dere har planlagt, så om noe ikke går helt etter planen er det ingen fare.

15 - Når bryllupet nærmer seg er det veldig viktig at dere dobbeltsjekker den praktiske informasjonen fotografen har fått. Kan det ha skjedd noen endringer? Er det noen som må være på riktig sted til riktig tid, så er det nettopp fotografen ;-)
 

Les mer under spørsmål.

Se også masse gode tips fra Blikkfangerne!