SPØRSMÅL

Det er mye man kan lure på i forbindelse med bryllupsfotografering, og jeg har derfor laget en oversikt over vanlige spørsmål som svarer på det aller meste.

 
 
 
 

HVORDAN FOTOGRAFERER DERE BRYLLUP?
Vår tilnærming til bryllupsfotografering er dokumentarisk og historiefortellende. Det er en journalistisk tilnærming hvor vi foreviger dagen akkurat slik den er - uansett om det er strålende sol eller øs pøs regn. Gjennom hele dagen er vi på utkikk etter å fange de fantastiske øyeblikkene som utspiller seg, store som små. Vi arbeider på en diskret måte store deler av dagen, og jo mindre dere tenker over vår tilstedeværelse, jo bedre! Denne tilnærmingen mener jeg skaper de mest naturlige bildene, og det er ofte disse man vil sette størst pris på i ettertid. Dere skal kunne senke skuldrene og nyte drømmedagen til det fulle og vite at jobben er i trygge hender. Ethvert bryllup er unikt, og vi vil sørge for at bildene forteller historien om hvordan deres bryllup var.

Vi tilbyr kun hel- og halvdagsfotografering, nettopp fordi vi ønsker å forevige og fortelle en innholdsrik og sammenhengende historie av den store dagen. En bryllupsdag er mye mer enn vielse og portretter! Målet er at dere gang på gang skal kunne gjenoppleve dagen i ettertid gjennom bildene. For når dagen er omme er det minnene dere står igjen med. De er viktige!

Verdsetter dere betydningen av historiefortelling og er enig i at de beste bildene er de som fanger naturlige øyeblikk og forteller en historie? Kan vi være fotografene dere leter etter? Da vil jeg veldig gjerne høre mer om dere to og planene for bryllupet!

 

HVOR FOTOGRAFERER DERE?
Vi holder til i Kristiansand og fotograferer hovedsaklig på Sørlandet, men reiser dit dere måtte trenge oss. Skal dere gifte dere et helt annet sted i landet eller i utlandet? Vi blir gjerne med! Vi elsker å reise, og å oppleve nye steder er noe av det beste vi vet!

 

HELDAGS- ELLER HALVDAGSFOTOGRAFERING?
Det er helt opp til dere. Det er generelt mange som angrer i ettertid på at de ikke valgte å ha fotograf større deler av dagen, og det er blant annet derfor vi ikke tilbyr fotograferinger som er kortere enn minimum halv dag. Vi er opptatt av historiefortelling gjennom å fange små og store øyeblikk gjennom dagen - og de som verdsetter slike minner høyt ser gjerne på heldagsfotografering som en investering. Brudeparet bestemmer selv når vi skal starte. De som velger halvdags prioriterer som regel fotografering av de siste forberedelsene, vielse og portretter - eller vielse, portretter og første del av festen. Pakkene varierer ut i fra hvor lenge vi arbeider og hvor mange bilder som blir levert, men den største forskjellen er at heldagsfotografering vil kunne dokumentere en langt mer sammenhengende og innholdsrik bryllupshistorie, med mer tid og fokus på detaljer, gjestene, selve festen og alle øyeblikkene som oppstår tidlig på dagen og utover kvelden. Det gir også mulighet for en ekstra runde med portretter i kveldssolen, noe jeg absolutt vil anbefale.

 

HVA ER INKLUDERT?
Alt er inkludert. Tillegg er reisegodtgjørelse og ekstra timer. Det kan være vanskelig å anslå totalkostnad for bryllupsfotografering når det opereres med mange ulike priser og regnestykker. Det finnes ingen fasit, bare ulike måter å gjøre det på. Jeg vil gjøre det enkelt. Prisen inkluderer all tiden som blir brukt; i forkant med planlegging og forberedelser, tiden gjennom bryllupsdagen og ukene med etterarbeid. Det inkluderer også en flott gaveboks med minnepenn som inneholder digitale filer og slideshow (en fantastisk måte å gjenoppleve bryllupsdagen på!), samt utvalgte små print som dere får tilsendt i posten. Er bryllupet langt unna vil det påløpe ekstra kostnader til reise og overnatting.

TILBYR DU ALBUM?
Ja, flotte album i høy kvalitet! Albumet designes av meg, og dere godkjenner før bestillingen sendes. Dere kan velge mellom flotte omslag i lin i mange ulike farger. Ta kontakt for mer informasjon. 

KAN VI MØTES FØR BRYLLUPET?
Ja, jeg vil veldig gjerne møte dere! På et planleggingsmøte kan vi diskutere stort og smått over en kaffe eller en matbit. Det kan også kombineres med en kjærestefotografering - noe jeg absolutt vil anbefale. På den måten blir vi bedre kjent, vi får en uhøytidelig generalprøve og bildene kan brukes til blant annet "save the date"-kort, invitasjoner, bilde i avis, vielsesprogram og sosiale medier. De kan også brukes til å pynte i festlokalet på selve dagen! Hva med å ramme bildene inn og plassere på bordene? Det er så hyggelig!

KAN VI GI EN LISTE MED BILDER VI ØNSKER?
Fortell meg gjerne på forhånd hva som er spesielt viktig for dere, men jeg tar ikke i mot lange lister. Ved å måtte følge og krysse av på en liste vil fokuset endre seg og vi vil potensielt miste viktige øyeblikk gjennom dagen. Ethvert bryllup er unikt, og jeg ønsker at vi har fullt fokus på å forevige det slik det utarter seg.

 

NÅR STARTER FOTOGRAFERINGEN?
Dere bestemmer når vi skal starte. Ønsker dere å ha oss tilstede under brudeparets forberedelser anbefaler jeg at vi starter når bruden har kommet litt i gang med i forberedelsene. Det er som regel ikke nødvendig å være der helt fra starten av. Ettersom vi er to fotografer vil jeg kunne være hos bruden og hennes forlovere, mens min kjære kan være hos brudgommen og hans forlovere. Hvis mulig, velg gjerne steder som slipper inn godt med naturlig lys og rydd unna rot og forstyrrende elementer. Bruden og forlovere kan gjerne ha på seg matchende kimonoer i sateng eller lignende. Det gjør seg godt på bildene. Under forberedelsene vil vi ta detaljbilder av kjole, sko, smykker, parfyme, dress, slips og så videre - så dette kan med fordel være pakket klart. Vi vil gjerne være der vielsen skal holdes rundt 20 minutter før det begynner for å teste lysforhold, fotografere omgivelsene og den spente brudgommen.

 

ER DET GREIT AT GJESTENE TAR BILDER UNDER VIELSEN?
Det er opp til dere, men om dere ønsker de beste forutsetninger for gode bilder vil jeg på det sterkeste anbefale å ha en "unplugged" vielse hvor gjestene legger fra seg mobiltelefoner og kameraer, eventuelt holde det til et absolutt minimum. Mobiltelefoner og kameraer kan blokkere sikten for brudeparet og for oss, og gjøre det vanskeligere å få fanget de viktige bildene på best mulig måte. Mange gjester vet heller ikke hvordan de skal fotografere i kirker (som ofte har vanskelige lysforhold), og man risikerer at det vil bli "biping" og blitser som popper opp, noe man bør unngå av respekt for seremonien. Det er forståelig at gjester også vil ta bilder, men det beste er hvis man er 100% tilstede i øyeblikket og overlater ansvaret om å forevige det til oss. Et brudepar fortjener full oppmerksomhet og tilstedeværelse! Informer gjerne om at dere ønsker å se alles ansikter, spesielt under vielsen. Det skaper en helt annen stemning. Se dette innlegget fra Blikkfangerne: "Derfor bør dere vurdere å ha en 'unplugged' vielse". Man kan for eksempel skrive: "Kjære gjester. Vi ønsker at alle skal være 100% tilstede og dele dette spesielle øyeblikket med oss. Vi ønsker å se ansiktene deres, og ber derfor om at dere legger bort kameraer og mobiltelefoner. Vi har to flinke fotografer som foreviger det hele for oss! Tusen takk!" eller enda enklere: «La mobil og kamera hvile - vi vil heller se dere smile! Fotografene tar bilder gjennom hele dagen.»

 

NÅR OG HVOR BØR VI TA PORTRETTENE? HVOR LANG TID TAR DET?
De fleste tar portrettene etter vielsen, men det er ingenting i veien for å gjøre det før eller etter, eller dele det opp gjennom dagen. Er vielsen relativt sent og man er bekymret for et stressende tidsskjema kan man vurdere å ta portrettene før vielsen ved å ha en "first look". I utlandet er det endel som gjør det slik. Det kan være veldig fint å se hverandre på denne måten før det hele starter. Søk på "wedding first look" på YouTube - og du vil tørke tårer ;-) Jeg tar ellers gjerne litt ekstra tid ved solnedgangen i stedet for å ta alle portrettene i varm, sterk sol midt på dagen. Som regel har brudeparene en formening om hvor de ønsker å ta portrettene, men hvis dere er usikre finner vi ut av det sammen. Det er lurt å velge et sted med åpent landskap uten mange forstyrrende elementer, som har naturkontraster og mulighet for å fotografere i skygge hvis det blir mye sol. Ta høyde for tiden det tar å reise til og fra og komme i gang. Jeg vil anbefale å sette av 1,5 time til effektiv fotografering. Portretter med forlovere, nærmeste familie og barn kan gjerne tas først eller senere der festen holdes. Under portrettene av brudeparet er det best om vi er færrest mulig tilstede slik at vi kan fokusere uten forstyrrelser. Det er av den enkle grunnen at man som regel er mer komfortabel foran kamera når det ikke er publikum tilstede. Underveis vil jeg komme med instruksjoner og forslag, men dere kan selvfølgelig også komme med innspill. Ikke vær redd for å si nei hvis det blir foreslått noe som dere ikke liker eller føler dere komfortable med.

 

HVA GJØR VI HVIS DET REGNER?
Været i Norge er umulig å planlegge, men litt regn er helt uproblematisk. Det blir også ekstra romantiske og stemningsfulle bilder av slikt! Vi dokumenterer dagen slik den er, uansett vær. Dere vil ikke angre på å være litt sporty og gjøre det som skal til for å få fantastiske bilder dere kan se tilbake på resten av livet. Når dagen er over er det minnene dere sitter igjen med! Noen drypp gjør ikke noe, men om det skulle bli mye regn og vanskelige forhold kan vi bruke paraply (jeg har til utlån!) og søke ly ved hjelp av trær og bygninger. Vi kan også fotografere noen portretter innendørs ved behov. Det er uansett ytterst sjeldent at det regner hele dagen i strekk, så kos dere med gjestene mens været herjer, og så tar vi bare en tur ut sammen når været letter!

 

SKAL VI BEREGNE MAT TIL DERE?
Veldig gjerne om vi skal være med utover ettermiddagen og kvelden. Bryllupsfotografering er intensivt og hardt arbeid, så nok mat må man få i seg for å prestere best mulig gjennom dagen. Vi sitter gjerne litt for oss selv i et rom ved siden av slik at vi kan fortsette å jobbe samtidig som vi får i oss mat uten å bli forstyrret eller forstyrre andre. Under middagen fotograferes taler, underholdning, detaljer i festlokalet, detaljbilder med ringer og så videre. Ethvert bryllup utarter seg forskjellig, men vi vil være klare til å fange det som skjer!

 

HAR DERE BACKUP?
Trygghet er veldig viktig, og vi har backup av alt. Vi har profesjonelle kameraer og et godt og variert utvalg av lyssterke objektiver av høy kvalitet. De er beregnet for utfordrende lysforhold - som mørke kirker og festlokaler, og til ulike formål - som portretter, detaljer og oversiktsbilder. I bagen finnes også mer enn nok av batterier og minnekort. Under fotografereringen lagres bildene automatisk på to minnekort samtidig, for sikkerhets skyld. Når vi er ferdige tas det backup av alt på ekstern harddisk og i skyen.

 

HVORDAN ETTERBEHANDLER DU BILDENE?
Etterbehandlingen er inspirert av en naturlig og autentisk "film look”. Jeg gjør ellers små justeringer som å fjerne urenheter, sår, forstyrrende elementer og så videre, men utover dette gjøres redigeringen naturlig og vil aldri forvrenge en persons utseende.

 

HVOR MANGE BILDER FÅR VI, OG HVORDAN KAN VI BRUKE DEM?
Heldagsfotografering inkluderer ca. 500 bilder, og halvdags ca. 200 bilder. Eventuelle ekstra timer inkluderer et større utvalg bilder. Etterbehandlingen er en stor prosess, men sluttproduktetet blir tilsendt senest innen 8-10 uker. Se her for informasjon om bruk av bildene.

 

HVA HVIS DU/DERE BLIR SYKE?
Det skal mye til før vi hadde trukket oss fra en bryllupsfotografering. I verste fall ville jeg gjort mitt ytterste for å hjelpe med å finne en fullverdig erstatter gjennom profesjonelle nettverk av dyktige fotografer som er klare til å stille opp hvis det er nødvendig. 

KAN VI OPPGRADERE EN PAKKE VI HAR BOOKET?
Ja, så lenge det er praktisk mulig for oss! Det er ikke uvanlig at man ønsker å utvide til heldagsfotografering når dagen nærmer seg, eller at man vil legge til noen ekstra timer. 

  

VI ØNSKER Å BOOKE. HVORDAN GÅR VI FREM?
Så hyggelig! Ta kontakt for å finne ut om datoen er ledig, og skriv samtidig litt om dere selv og om planene for bryllupet. Noen datoer blir booket lang tid i forveien, men ta kontakt selv på kort varsel, det kan være det fortsatt er ledig! Ved booking etterspør jeg mer informasjon, så får dere tilsendt kontrakt og dere betaler inn et ikke-refundertbart reservasjonsgebyr på 5000,- av pakkeprisen for å sikre datoen.

 

Ta gjerne kontakt hvis det er noe annet jeg kan svare på!