VANLIGE SPØRSMÅL

Det er mye man kan lure på i forbindelse med bryllupsfotografering, og jeg har derfor laget en oversikt over vanlige spørsmål som svarer på det aller meste.

 
 

HVORDAN FOTOGRAFERER DERE BRYLLUP?
Sammen med min kjære dokumenterer og foreviger vi en av de største dagene i menneskers liv. Det er fantastisk å være vitne til at to personer gir hverandre ja med sine nærmeste rundt seg, og det er en tillitserklæring og et privilegium å være de som skal forevige det hele. Vi er stolte og takknemlige for å få gjøre det! Vår tilnærming til bryllupsfotografering er dokumentarisk og historiefortellende. Det er en journalistisk tilnærming hvor vi foreviger dagen akkurat slik den er - uansett om det er strålende sol eller øs pøs regn. Gjennom hele dagen er vi på utkikk etter å fange de fantastiske øyeblikkene som utspiller seg, store som små. Vi har god erfaring fra bryllup og vil dermed kunne forutse mange øyeblikk og stå klare til å fange dem når de inntreffer. Vi arbeider på en diskret måte store deler av dagen, og jo mindre dere tenker over vår tilstedeværelse, jo bedre! Denne tilnærmingen mener jeg skaper de beste og mest naturlige bildene, og det er ofte disse man vil sette størst pris på i ettertid. Dere skal kunne senke skuldrene og nyte dagen til det fulle og vite at jobben er i trygge hender. Ethvert bryllup er unikt, og vi vil sørge for at bildene forteller historien om hvordan deres bryllup var.

Vi tilbyr kun hel- og halvdagsfotografering, nettopp fordi vi ønsker å være tilstede store deler av dagen for å forevige og fortelle en innholdsrik og sammenhengende historie. En bryllupsdag er så mye mer enn bare vielse og portretter! Vårt mål er at dere gang på gang skal kunne gjenoppleve dagen gjennom bildene i ettertid. For når dagen er omme er det minnene dere står igjen med. De er viktige!

Verdsetter dere betydningen av historiefortelling og er enig i at de beste bildene er de som fanger følelser og naturlige øyeblikk? Kan vi være fotografene dere leter etter? Da vil jeg veldig gjerne høre mer om dere to og planene for bryllupet!

 

HVOR FOTOGRAFERER DERE?
Vi holder til i Kristiansand og fotograferer hovedsaklig rundt om på Sørlandet, men kan reise dit dere måtte trenge oss! Skal dere gifte dere et helt annet sted i landet eller i utlandet, så blir vi gjerne med. Vi elsker å reise, og å oppleve nye steder er noe av det beste vi vet :)

 

HELDAGS- ELLER HALVDAGSFOTOGRAFERING?
Det er helt opp til det enkelte brudepar. Det er endel som angrer i ettertid på at de ikke valgte å ha fotograf større deler av dagen, men det er veldig varierende fra par til par hvor mye bilder og kvaliteten betyr. Vi som tilbyr dokumentarisk bryllupsfotografering er opptatt av historiefortelling gjennom å fange små og store øyeblikk gjennom dagen - og de som verdsetter slike minner høyt ser gjerne på heldagsfotografering som en investering. Brudeparet bestemmer selv når vi skal starte. De som velger halvdags prioriterer som regel fotografering av de siste forberedelsene, vielse og portretter - eller vielse, portretter og første del av festen. Pakkene varierer ut i fra hvor lenge vi arbeider og hvor mange bilder som blir levert, men den største forskjellen er at heldagsfotografering vil kunne dokumentere en langt mer sammenhengende og innholdsrik bryllupshistorie, med mer tid og fokus på detaljer, gjestene, selve festen og alle øyeblikkene som oppstår tidlig på dagen og utover kvelden. Det gir også mulighet for en ekstra runde med portretter i kveldssolen, noe jeg absolutt vil anbefale.

 

HVA ER INKLUDERT?
Alt er inkludert. Tillegg er eventuelt reisegodtgjørelse og ekstra timer. Det kan være vanskelig å anslå totalkostnad for bryllupsfotografering når det opereres med så mange ulike priser og regnestykker. Det finnes ingen fasit, bare ulike måter å gjøre det på. Jeg vil gjøre det enkelt. Prisen inkluderer all tiden som blir brukt; i forkant med planlegging og forberedelser, tiden gjennom bryllupsdagen og ukene med etterarbeid. Det inkluderer også en flott gaveboks med minnepenn som inneholder digitale filer og slideshow, samt utvalgte små print som dere får tilsendt i posten. Er bryllupet langt unna vil det påløpe ekstra kostnader til reise og overnatting.

TILBYR DU ALBUM?
Ja, jeg tilbyr flotte, høykvalitets album som vil vare i generasjoner! Albumet designes av meg og dere justerer og godkjenner før bestilling. Bildene printes på tykt matt fine art papir av høy kvalitet, og dere kan velge mellom lin- eller læromslag i ulike farger. Ta kontakt for mer informasjon. 

KAN VI MØTES FØR BRYLLUPET?
Ja, jeg vil veldig gjerne møte dere! På et planleggingsmøte kan vi diskutere stort og smått over en kaffe eller en matbit. Det kan også kombineres med en kjærestefotografering - noe jeg absolutt vil anbefale. På den måten blir vi bedre kjent, vi får en uhøytidelig generalprøve og bildene kan brukes til blant annet "save the date"-kort, invitasjoner, bilde i avis, vielsesprogram og sosiale medier. De kan også brukes til å pynte i festlokalet på selve dagen! Hva med å ramme bildene inn og plassere på bordene? Det er så hyggelig!

KAN VI GI EN LISTE MED BILDER VI ØNSKER?
Det er dessverre ikke slik vi jobber. Ved å skulle følge og krysse av på en liste vil vi potensielt kunne miste viktige øyeblikk gjennom dagen. Ethvert bryllup er unikt, og jeg ønsker at vi har fullt fokus på å forevige det slik det utarter seg. Men fortell gjerne på forhånd hva som er spesielt viktig for dere!

 

NÅR STARTER FOTOGRAFERINGEN?
Dere bestemmer når vi skal starte. Ønsker dere å ha oss tilstede under brudeparets forberedelser anbefaler jeg at vi starter når bruden har kommet litt i gang med i forberedelsene. Det er som regel ikke nødvendig å være der helt fra starten av. Ettersom vi er to fotografer vil jeg kunne være hos bruden og hennes forlovere, mens min kjære kan være hos brudgommen og hans forlovere. Hvis mulig, velg gjerne steder som slipper inn godt med naturlig lys og rydd bort rot og forstyrrende elementer. Bruden og eventuelt forlovere kan gjerne ha på seg pene kimonoer i sateng eller lignende. Det gjør seg godt på bildene. Under forberedelsene vil vi ta detaljbilder av kjole, sko, smykker, parfyme, dress, slips og så videre - så dette kan godt være pakket klart. Vi vil gjerne være der vielsen skal holdes rundt 20 minutter før det begynner for å teste lysforhold, fotografere omgivelsene og den spente brudgommen.

 

ER DET GREIT AT GJESTENE TAR BILDER UNDER VIELSEN?
Det er opp til dere, men om dere ønsker de beste forutsetninger for gode bilder vil jeg på det sterkeste anbefale å ha en "unplugged" vielse hvor gjestene legger fra seg mobiltelefoner og kameraer, eventuelt holde det til et absolutt minimum. Mobiltelefoner og kameraer kan blokkere sikten for brudeparet og for oss, og gjøre det vanskeligere å få fanget de viktige bildene på best mulig måte. Mange bryllupsgjester vet heller ikke hvordan de skal fotografere i kirker (som ofte har vanskelige lysforhold), og man risikerer at det vil bli "biping" og blitser som popper opp, noe man bør unngå av respekt for seremonien. Det er forståelig at gjester også vil ta bilder, men det beste er hvis man er 100% tilstede i øyeblikket og overlater ansvaret om å forevige det til fotografene. Et brudepar fortjener full oppmerksomhet og tilstedeværelse! Informer gjerne om at dere ønsker å se alles ansikter, spesielt under vielsen. Man kan for eksempel skrive: "Kjære gjester. Vi ønsker at alle skal være 100% tilstede og dele dette spesielle øyeblikket med oss, og ber derfor om at dere legger bort kameraer og mobiltelefoner under vielsen. Vi ønsker å se ansiktene deres. Vi har to flinke fotografer som foreviger det hele for oss! Tusen takk!". Det skaper en helt annen stemning, og bildene dere får fra oss blir best mulig. Se dette innlegget fra Blikkfangerne: "Derfor bør dere vurdere å ha en 'unplugged' vielse".

 

NÅR OG HVOR BØR VI TA PORTRETTENE? HVOR LANG TID TAR DET?
De fleste tar portrettene etter vielsen, men det er ingenting i veien for å gjøre det før eller etter, eller dele det opp gjennom dagen. Er vielsen relativt sent og man er bekymret for et trangt tidsskjema kan man vurdere å ta portrettene før vielsen ved å ha en "first look". I utlandet er det endel som gjør det på den måten. Det kan være veldig fint å se hverandre på denne måten før det hele starter. Søk på "wedding first look" på YouTube - og du vil tørke tårer ;-) Jeg tar ellers gjerne litt ekstra tid ved solnedgangen i stedet for å ta alle portrettene i varm, sterk sol midt på dagen. Er dere usikre på valg av lokasjon finner vi ut av det sammen. Det er lurt å velge et sted med åpent landskap uten mange forstyrrende elementer, som har naturkontraster og mulighet for å fotografere i skygge hvis det blir mye sol. Ta høyde for tiden det tar å reise til og fra og komme i gang. Jeg vil anbefale å sette av minimum 1,5 time til effektiv fotografering. Portretter med forlovere, nærmeste familie og barn kan gjerne tas først eller senere der festen holdes. Under portrettene av brudeparet er det best om vi er færrest mulig tilstede slik at vi kan fokusere og jobbe uten forstyrrelser. Det er av den enkle grunnen at man som regel er mer komfortabel foran kamera når det ikke er publikum tilstede. Underveis vil jeg komme med forslag og instruksjoner, men dere kan selvfølgelig også komme med egne innspill. Ikke vær redd for å si nei hvis det blir foreslått poseringer som dere ikke liker eller føler dere komfortable med.

 

HVA GJØR VI HVIS DET REGNER?
Været i Norge er umulig å planlegge, men litt regn er helt uproblematisk. Det blir også ekstra romantiske og stemningsfulle bilder av den slags! Vi dokumenterer dagen slik den er, uansett vær. Dere vil ikke angre på å være litt sporty og gjøre det som skal til for å få fantastiske bilder. Når dagen er over er det minnene dere sitter igjen med! Noen drypp gjør ikke noe, men om det skulle bli mye regn og vanskelige forhold kan vi bruke paraply (jeg har til låns!) og søke ly ved hjelp av trær og bygninger. Vi kan eventuelt ta noen portretter innendørs ved behov. Men uansett er det ytterst sjelden at det regner hele dagen i strekk, så dere kan kose dere med gjestene mens været herjer, og så tar vi en tur ut sammen når det lysner!

 

SKAL VI BEREGNE MAT TIL DERE?
Veldig gjerne om vi skal være med utover ettermiddagen og kvelden. Bryllupsfotografering er intensivt og hardt arbeid, så nok mat må man få i seg for å prestere best mulig gjennom dagen. Vi sitter gjerne litt for oss selv i et rom ved siden av slik at vi kan fortsette å jobbe samtidig som vi får i oss mat uten å bli forstyrret eller forstyrre andre. Under middagen fotograferes taler, underholdning, detaljer i festlokalet, detaljbilder med ringer og så videre. Ethvert bryllup utarter seg forskjellig, men vi vil være klare til å fange det som skjer.  

 

HAR DERE BACKUP?
Trygghet er veldig viktig i denne settingen, og vi har backup av alt. Vi har profesjonelle kameraer fra Canon og et godt og variert utvalg av lyssterke objektiver av høy kvalitet. De er beregnet for utfordrende lysforhold - som mørke kirker og festlokaler, og til ulike formål - som portretter, detaljer og oversiktsbilder. I bagen finnes også mer enn nok av batterier og minnekort. Under fotografereringen lagres bildene automatisk på to minnekort samtidig, for sikkerhets skyld. Så fort oppdraget er utført tas det backup av alt over på ekstern harddisk og opp i skyen.

 

HVORDAN ETTERBEHANDLER DU BILDENE?
Etterbehandlingen er inspirert av en naturlig og autentisk "film look”. Jeg gjør ellers små justeringer som å fjerne urenheter, sår, forstyrrende elementer og så videre, men utover dette gjøres redigeringen naturlig og vil aldri forvrenge en persons utseende.

 

HVOR MANGE BILDER FÅR VI, OG HVORDAN KAN VI BRUKE DEM?
Heldagsfotografering inkluderer ca. 500 bilder, og halvdags inkluderer ca. 200 bilder. Eventuelle ekstra timer inkluderer et større utvalg bilder. Etterbehandlingen er en stor prosess, men sluttproduktetet blir tilsendt senest innen 8-10 uker. Dere får fri privat bruksrett, men jeg beholder opphavsretten og forbeholder meg retten til å bruke bildene i egen portefølje og markedsføring. Jeg bruker ikke vannmerke på bildene, men ønsker til gjengjeld at dere krediterer meg med navn ved publisering. 

 

HVA HVIS DU/DERE BLIR SYKE?
Det skal mye til før vi hadde trukket oss fra en bryllupsfotografering. I verste fall ville jeg gjort mitt ytterste for å hjelpe med å finne en fullverdig erstatter gjennom profesjonelle nettverk av dyktige fotografer som er klare til å stille opp hvis det er nødvendig. 

KAN VI OPPGRADERE EN PAKKE VI HAR BOOKET?
Ja, så lenge det er praktisk mulig for oss! Det er ikke uvanlig at man ønsker å utvide til heldagsfotografering når dagen nærmer seg, eller at man vil legge til noen ekstra timer. 

  

VI ØNSKER Å BOOKE. HVORDAN GÅR VI FREM?
Så hyggelig! Det kan være lurt å være tidlig ute. Ta kontakt for å finne ut om datoen er ledig, og skriv samtidig litt om dere selv og planene for bryllupet. Noen datoer blir booket lang tid i forveien, men ta kontakt selv på kort varsel, det kan jo være det fortsatt er ledig! Vi kan også møtes før dere bestemmer dere for å booke om det er ønskelig. Ved booking etterspør jeg mer informasjon, deretter får dere tilsendt kontrakt og dere betaler inn et ikke-refundertbart reservasjonsgebyr på 5000,- av pakkeprisen for å sikre datoen. Sluttfaktura tilsendes dagen etter bryllupet. Betalingen kan deles opp ved behov om dere gir beskjed i god tid.

 

Ta gjerne kontakt hvis det er noe annet jeg kan svare på!