SPØRSMÅL

Det er mye man kan lure på i forbindelse med bryllupsfotografering, og jeg har derfor laget en oversikt som svarer på det aller meste.

 
 
 
 

HVOR FOTOGRAFERER DERE?
Vi holder til i Kristiansand og fotograferer hovedsaklig på Sørlandet, men reiser dit dere måtte trenge oss. Skal dere gifte dere et annet sted i landet eller i utlandet? Vi blir gjerne med! Vi elsker å reise, og å oppleve nye steder er noe av det beste vi vet!

 

HELDAGS- ELLER HALVDAGSFOTOGRAFERING?
Det er helt opp til dere. Blant fotografer ser man en tendens der kunder i endel tilfeller i ettertid angrer på at de ikke valgte å ha med seg fotograf større deler av dagen, og det er blant annet derfor jeg har valgt å ikke tilby kortere bryllupsfotograferinger enn halv dag. Vi er opptatt av historiefortelling gjennom å fange små og store øyeblikk gjennom dagen, og de som verdsetter slike minner høyt ser på det som en investering. De som velger halvdags prioriterer som regel fotografering av de siste forberedelsene, vielse og portretter - eller vielse, portretter og første del av festen. Den største forskjellen er at heldagsfotografering vil dokumentere en langt mer innholdsrik historie, med mer tid og fokus på detaljer, gjestene, selve festen og alle øyeblikkene som oppstår. Det gir også mulighet for en ekstra runde med portretter på kveldstid.

 

HVA ER INKLUDERT?
Alt i pakken er inkludert. Tillegg er reisegodtgjørelse og eventuelle ekstra timer. Det kan være vanskelig å anslå totalkostnad for bryllupsfotografering når det opereres med mange ulike priser og regnestykker. Det finnes ingen fasit, bare ulike måter å gjøre det på. Jeg vil gjøre det enkelt. Prisen inkluderer all tiden som blir brukt; i forkant med planlegging og forberedelser, tiden gjennom bryllupsdagen og ukene med etterarbeid. Det inkluderer også en flott gaveboks med minnepenn og slideshow (en fantastisk måte å gjenoppleve bryllupsdagen på), samt utvalgte print. Er bryllupet langt unna vil det påløpe ekstra kostnader til reise og overnatting.

TILBYR DU ALBUM OG PRODUKTER?
Det gjør jeg! Dette kommer utenom pakkeprisen. Ta en nærmere titt her.

KAN VI MØTES FØR BRYLLUPET?
Ja, veldig gjerne! På et planleggingsmøte kan vi diskutere stort og smått over en kaffe. Det kan også kombineres med en kjærestefotografering - noe jeg absolutt vil anbefale. På den måten blir vi bedre kjent, får en uhøytidelig generalprøve og bildene kan brukes til blant annet "save the date"-kort, invitasjoner, bilde i avis, vielsesprogram og sosiale medier. De kan også brukes til å pynte i festlokalet på selve dagen. Hva med å ramme bildene inn og plassere på bordene? Det gjør festen enda mer personlig!

KAN VI KOMME MED EN LISTE OVER BILDER VI ØNSKER?
Fortell meg gjerne på forhånd hva som er spesielt viktig for dere, men jeg tar ikke i mot lange lister. Det dreper kreativiteten og målet om å dokumentere øyeblikkene gjennom hele dagen. Ethvert bryllup er unikt, og jeg ønsker at vi har fokus på å forevige det slik det utarter seg.

 

NÅR STARTER FOTOGRAFERINGEN?
Dere bestemmer når vi skal starte! Ønsker dere å ha oss tilstede under forberedelsene anbefaler jeg at vi starter når bruden har kommet litt i gang. Det er ikke nødvendig å være der helt fra starten av. Ettersom vi er to fotografer kan for eksempel jeg være hos bruden og forlovere, mens min kjære kan være hos brudgommen og forlovere om det er ønskelig. Velg gjerne steder som slipper inn godt med naturlig lys og rydd gjerne unna mest mulig rot og forstyrrende elementer før vi kommer. Vi vil være der vielsen holdes rundt 20 minutter før for å fotografere omgivelsene, teste lysforhold og ta portretter av den spente brudgommen.

 

ER DET GREIT AT GJESTENE TAR BILDER UNDER VIELSEN?
Det er opp til dere, men jeg vil på det sterkeste anbefale en "unplugged" vielse hvor gjestene bes om å legge fra seg mobiltelefoner og kameraer. Eventuelt holde det til et absolutt minimum. Mobiltelefoner og kameraer kan blokkere sikten for brudeparet og for oss, og gjøre det vanskeligere å sikre de viktige bildene. Mange gjester vet heller ikke hvordan de skal fotografere i kirker (som ofte har vanskelige lysforhold), og man risikerer biping og blitser som popper opp (noe man bør unngå av respekt for seremonien). Det er forståelig at gjester også vil ta bilder, men det beste er hvis de er tilstede i øyeblikket og overlater ansvaret om å forevige det til oss. Brudeparet fortjener gjestenes fulle oppmerksomhet og tilstedeværelse, og det skaper en helt annen stemning. Se dette innlegget fra Blikkfangerne: "Derfor bør dere vurdere å ha en 'unplugged' vielse". Man kan for eksempel skrive på et skilt eller i vielsesprogrammet: "Kjære gjester. Vi ønsker at alle skal være 100% tilstede og dele øyeblikket med oss. Vi vil se ansiktene deres, og ber om at dere legger bort kameraer og mobiltelefoner. Vi har fotografer som foreviger det hele for oss. Tusen takk!" eller enda enklere: «La mobil og kamera hvile - vi vil heller se dere smile! Fotografene foreviger øyeblikkene.» Det kan også være lurt om presten minner på det igjen før vielsen starter (Det er alltid noen som ikke har fått det med seg).

 

NÅR OG HVOR BØR VI TA PORTRETTENE? HVOR LANG TID TAR DET?
De fleste tar portrettene etter vielsen, men det er ingenting i veien for å gjøre det før eller dele det opp gjennom dagen. Er vielsen relativt sent og man har et stramt tidsskjema kan man vurdere å ta portrettene før vielsen ved å ha en "first look". Søk på "wedding first look" på YouTube - og du vil tørke tårer;) Vi tar ellers gjerne litt ekstra tid på kvelden i stedet for å ta alt i varm, sterk sol midt på dagen. Som regel har brudeparene et ønske om hvor de vil ha portrettene, men hvis ikke så finner vi ut av det sammen. Det er lurt å velge et sted med pent landskap uten mange forstyrrende elementer, som har naturkontraster og mulighet for å fotografere i skygge hvis det blir sterk sol. Ta høyde for tiden det tar å reise til og fra og komme i gang. Jeg vil anbefale å sette av 1,5-2 timer til effektiv fotografering, litt avhengig av hvor mange som skal fotograferes. Portretter med forlovere, nærmeste familie og barn kan gjerne tas først. Under portrettene av brudeparet er det best om vi er færrest mulig tilstede slik at vi kan fokusere uten forstyrrelser fra andre. Man er som regel er mer komfortabel foran kamera når det ikke er publikum tilstede. Underveis vil vi komme med instruksjoner og forslag, men dere kan selvfølgelig komme med egne innspill.

 

HVA GJØR VI HVIS DET REGNER?
Været i Norge er umulig å planlegge, men som regel er det ikke noe problem. Både vi og utstyret tåler regn. Det kan også bli ekstra romantiske og stemningsfulle bilder av slikt! Vi dokumenterer dagen slik den er, uansett vær. Dere vil uansett ikke angre på å være litt sporty og gjøre det som skal til for å få bilder dere kan se tilbake på resten av livet. Noen drypp gjør absolutt ingenting, men om det er meldt mye regn kan det være lurt å kjøpe inn paraplyer (SparKjøp har noen enkle og rimelige), og så kan vi også søke ly ved hjelp av trær og bygninger. Vi kan også fotografere innendørs ved behov, men det er ytterst sjeldent at det regner masse, masse HELE dagen, så kos dere med gjestene mens været herjer, og så tar vi en tur ut sammen når været letter!

 

SKAL VI BEREGNE MAT TIL DERE?
Veldig gjerne om vi skal være med utover ettermiddagen og kvelden. Bryllupsfotografering er intensivt og hardt arbeid. Vi sitter gjerne litt for oss selv i et rom ved siden av slik at vi kan fortsette å jobbe samtidig som vi får i oss mat uten å bli forstyrret eller forstyrre andre. Under middagen fotograferes taler, underholdning, detaljer og så videre.


HAR DERE BACKUP?
Trygghet er veldig viktig, og vi har backup av alt. Vi har profesjonelle kameraer og et godt utvalg av objektiver av høy kvalitet. De er beregnet for utfordrende lysforhold - som mørke kirker og festlokaler, og til ulike formål. I bagen finnes også mer enn nok av batterier og minnekort. Under fotografereringen lagres bildene automatisk på to minnekort samtidig, for sikkerhets skyld. Når vi er ferdige tas det backup av alt på eksterne harddisker og i skyen.

 

HVORDAN ETTERBEHANDLES BILDENE?
Etterbehandlingen er inspirert av en naturlig "film look”. Jeg gjør ellers små justeringer som å fjerne urenheter, sår, forstyrrende elementer og så videre, men utover dette gjøres redigeringen naturlig og vil aldri endre en persons utseende.

 

HVOR MANGE BILDER FÅR VI, OG HVORDAN KAN VI BRUKE DEM?
Heldagsfotografering inkluderer ca. 500 bilder, og halvdags ca. 250 bilder. Eventuelle ekstra timer inkluderer flere bilder. Etterbehandlingen er en stor prosess, men sluttproduktetet blir tilsendt eller levert innen 12 uker. Se her for informasjon om levering og bruk.

 

HVA SKJER HVIS DU/DERE BLIR SYKE?
Det skal mye til før vi hadde trukket oss fra en bryllupsfotografering. I verste fall ville jeg gjort mitt ytterste for å hjelpe med å finne en fullverdig erstatter gjennom profesjonelle nettverk av dyktige fotografer som er klare til å stille opp ved behov. 

KAN VI OPPGRADERE EN PAKKE VI HAR BOOKET?
Ja, så lenge det er praktisk mulig for oss! Det er ikke uvanlig at man ønsker å utvide til heldagsfotografering når dagen nærmer seg, eller at man vil legge til noen ekstra timer. 

  

VI ØNSKER Å BOOKE. HVORDAN GÅR VI FREM?
Så hyggelig! Ta kontakt for å finne ut om datoen er ledig, og fortell samtidig litt om dere selv og planene for bryllupet. Noen datoer bookes lang tid i forveien, men ta kontakt selv på kort varsel, det kan være vi fortsatt er ledige. Ved booking signeres kontrakt og det faktureres et reservasjonsgebyr på 5000,- av pakkeprisen for å sikre datoen. Reservasjonsgebyret er ikke refundertbart.

 

Ta gjerne kontakt hvis det er noe annet jeg kan svare på!